уторак, 19. март 2013.

Srbija u sastavu jugoslavije

U toku 1914 I 1915 vlada I skupstina kraljevine Srbije su obavestile domacu I svetsku javnost da se srbija ne bori samo za oslobadjanje od okupatora vec se istovremeno bori za ujedinjenje sa ostalim juznoslovenskim narodom. Slicne teznje imala je I Crna Gora a slice teznje imale su I Srbija, Hrvatska,Slovenija koji su ziveli pod austrougarskom. Zajednicka drzava juznoslovenskih naroda formirana je 1.12.1918. Kraljevina SHS koja ce kasnije dobiti ime kraljevina Jugoslavija. U toku 1919 I 1920 formirana je ustavotvorna skupstina koja je 28. juna donela prvi ustav novostvorene drzave - vidovdanski ustav. Po njemu, novostvorena drzava je parlamentarna monarhiha u kojoj je na vlasti dinastija Kardjordjevica a koja se u administrativnom pogledu delila na oblasti,srezove I opstine. 3. oktobra 1929 godine promenjeno je ime drzave u kraljevinu jugoslaviju koja se u administrativnom delu delila na banovine srezove I opstine. Stvaranjem zajednicke drzave juznoslovenskih naroda srbija je prestala da postoji kao nezavisna drzava a ona je bila naslednica srpske drzavnosti na medjunarodnom planu. Medjutim srpski narod je konacno dobio mogucnost da zivi u jednoj drzavi a I drugi juznoslovenski narodi imali su slicne teznje. Svoju drzavnost Srbija ce ponovo dobiti u toku I posle II sv rata ali sada kao jedna od 6 republika u sastavu jugoslovenske federacije. 

Jos od pocetka narodnooslobodilacke borbe 1941 godine na citavoj teritoriji okupirane jugoslavije pocinju da se formiraju narodnooslobodilacki odbori kao zacetci nove vlasti.

1942. formiran je AVNOJ. AVNOJ je na svom drugom zasedanju 29. I 30. novembra u Jajcu doneo odluke da buduca druga Jugoslavija bude federacija ili savezna drzava koju ce ciniti 6 republika sa statusom suverenih drzava koje ce deo svojih suverenih prava preneti na zajednicku drzavu, na federaciju. Od 9-12 novembr 1944. u tek oslobodjenom Beogradu odrzana je antifasisticka I narodnooslobodilacka skupstina naroda Srbije. Na njoj je prihvacen izvestaj o radu srpskih delegata na drugom zasedanju AVNOJ-a I formirani su privremeni organi drzavne vlasti. Na taj nacin Srbija je zapocela vracanje u nove drzavnosti. U prolece I u leto 1945. Srbiji se prilkljucuju ponovo u toku rata od nje odvojene oblasti KIM, Novorpazarski sandzak, I teritorija vojvodine tako da je teritorija republike Srbije zaokruzena na 88360km2 iako posebnog razgranicavanja nije bilo medju republikama. 

31.1.1946. donet je prvi ustav druge jugoslavije, a 17.1.1947 je ustav republike srbije po kome je republika srbija drzava republikanskog oblika u sastavu jugoslovenske federacije. Od tada pa na dalje razvoj republike srbije bio je tesno povezan sa razvojem jugoslovenske federacije. Sezdesetih godina 20og veka zapocinje medjutim slabljenje jugoslovenske federacije a jacanje uloge I polozaja republika. 1963 donet je drugi ustav nove jugoslavije. Od 1967-1971 donoseni su amandmani I dopune na ovaj ustav, a 1974. donet je treci ustav nove jugoslavije. Po njemu ne samo da su republike ojacale svoju ulogu I polozaj u federacije vec su I autonomne pokrajne u sastavu jugoslovenske federacije dobile obelezja drzavnosti. Na taj nacin je doslo do ugrozavanja teritorijalne celovitosti republike srbije a predstavnici autonomnih pokraja su u organima federacije istupali cesto protiv interesa republike srbije kao celine. Zbog toga je ustavom republike Srbije iz 1990 godine ukinuta drzavnost pokrajna a zadrzana njihova autonomija. Na slican nacin ovo pitanje je uredjeno vazecim ustavom iz 2006 s tim sto je teritorija autonomne pojrajne KIM trenutno pod upravom medjunarodne zajednice.

Нема коментара:

Постави коментар